The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.

Spaghetti Bolognese Recept

Spaghetti bolognese is zonder twijfel een van de meest geliefde pastagerechten in Nederland, en met een goede reden. Deze Italiaanse klassieker combineert een rijke, kruidige vleessaus met perfect gekookte pasta tot een hartverwarmende maaltijd waar jong en oud van smullen. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de streek Emilia-Romagna in Italië, waar het bekend staat als ragù alla bolognese, en wordt daar meestal geserveerd met tagliatelle. In Nederland kiezen we vaak voor spaghetti en dat werkt net zo goed.

Of je nu op zoek bent naar een traditioneel bolognese recept voor een doordeweekse avond, een makkelijke maaltijd voor het hele gezin, of juist een smaakvol gerecht om indruk te maken tijdens een etentje: met spaghetti bolognese zit je altijd goed. Bovendien kun je eindeloos variëren. Voeg rode wijn toe voor extra diepgang, kies voor verse kruiden, of maak het geheel vegetarisch, het kan allemaal.

In dit recept leer je stap voor stap hoe je zelf een klassieke spaghetti bolognese maakt met verse ingrediënten, zonder pakjes of zakjes. Perfect om zelf te maken, makkelijk aan te passen naar jouw smaak, én geschikt om in te vriezen. Klaar om aan de slag te gaan? Hier is het volledige recept.


Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 g spaghetti
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 300 g rundergehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 100 ml rode wijn (optioneel)
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 1 tl tijm (gedroogd)
  • 1 laurierblad
  • 1 tl suiker
  • Zout en peper naar smaak
  • Parmezaanse kaas, geraspt (naar wens)
  • Verse basilicum of peterselie (optioneel, voor garnering)

Voorbereiding Spaghetti Bolognese

  1. Snijd de ui, knoflook, wortel en bleekselderij fijn.
  2. Zet alle overige ingrediënten klaar zodat je tijdens het koken vlot kunt werken.

Bereidingswijze

  1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur.
  2. Fruit de ui en knoflook 2-3 minuten tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak 5 minuten mee.
  4. Doe het gehakt erbij en rul het in 5-7 minuten gaar.
  5. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee om te ontzuren.
  6. Blus eventueel af met rode wijn en laat 2 minuten inkoken.
  7. Voeg de tomatenblokjes, oregano, tijm, laurier en suiker toe.
  8. Laat de saus minimaal 30 minuten zachtjes sudderen met deksel op de pan, roer af en toe.
  9. Breng op smaak met zout en peper.

Pasta koken

  1. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Giet af en bewaar eventueel een beetje kookvocht om de saus losser te maken.

Serveren

  1. Verwijder het laurierblad uit de saus.
  2. Meng de spaghetti door de saus of serveer de saus er bovenop.
  3. Garneer met geraspte Parmezaanse kaas en eventueel verse kruiden.

Tips Spaghetti Bolognese

  • Geen wijn in huis? Gebruik dan een scheutje bouillon of extra tomatenblokjes.
  • Liever vegetarisch? Vervang het gehakt door linzen of vegetarisch rulgehakt.
  • De saus is de volgende dag vaak nóg lekkerder – ideaal om vooruit te koken of in te vriezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *